Health & WellnessParenting

Atenție părinți! Evitați să le dați copiilor acest aliment!

Consumul acestui aliment poate dăuna grav sănătății. Margarina este accesibilă pentru mulţi datorită costului redus dar așa cum știm deja, nu tot ce este ieftin este și sănătos. Pe multe ambalaje putem citi ca și descriere a produsului: „grăsime vegetală, dietetică, uşoară“…nimic mai fals decat asta. Specialiştii nutriționişti ne avertizează că margarina este mai periculoasă decât grăsimile naturale animale, cum ar fi untura de porc și untul.

Margarina prezintă cel mai periculos efect al grăsimilor trans. Explicaţia este că, în afară de apă, la care mai adăugăm, sarea şi adaosurile de aditivi şi de vitamine, margarina conţine, în mare parte, grăsimi trans. Se spune despre aceste grăsimi  existente in margarina că sunt mult mai periculoase decât cele saturate, chiar dacă la un moment dat se comportă ca acestea. Ele măresc colesterolul rău, la fel cum fac şi grăsimile saturate, acţionând negativ asupra sistemului cardiovascular.  De asemenea, măresc riscul de cancer si pot declanşa stări de depresie, fapt dovedit de cercetători.
Iată ce spunea doctorul Ignam în cartea sa “Mâncaţi corect, sau riscaţi să muriţi tânăr” despre ce se petrece atunci când uleiurile hidrogenate iau locul grăsimilor naturale în dietă: „Membranele acestor celule încorporează grăsimile hidrogenate în structura lor. Când are loc acest proces, globulele albe îşi încetinesc funcţiile, iar membranele lor se rigidizează. Aceste globule albe sunt slabi luptători împotriva infecţiilor, lăsând organismul pradă tuturor tipurilor de afecţiuni. Cancerul sau infecţiile cu ciuperci, bacterii şi viruşi pot găsi condiţii prielnice. De fapt, una dintre căile cele mai rapide de a vă paraliza sistemul imunitar este să mâncaţi zilnic cantităţi semnificative de alimente îndelung prăjite sau grăsimi precum margarina. Nu-i de mirare că un consum exagerat de margarină, grăsimi nesaturate şi alte grăsimi hidrogenate este asociat cu o mare incidenţă a cancerului, sub diferite forme.”

Ce sunt grăsimile trans?

Fiind artificiale, ca urmare a transformării unor grăsimi naturale nesaturate, grăsimile trans sunt acele grăsimi la care omul nu se poate adapta. Deși chimic identice cu grăsimile saturate, potrivit GreenMedInfo.com, grăsimile trans sunt inerent malformate și nenaturale. Ele sunt create printr-un un proces cunoscut sub numele de hidrogenare. Acesta face grăsimile mult mai stabile, ceea ce previne râncezirea rapidă, dar de asemenea reformează grăsimile, modificându-le de la o formă netensionată la una rigidă. Modificarea lor în acest fel le face să devină otrăvitoare pentru corp și o cauză majoră de boli cronice.

De unde ne putem lua necesarul zilnic de grăsimi naturale? 

Grăsimile naturale conţin acizi graşi esenţiali, care sunt substanţe nutritive importante pentru procesele metabolice şi pentru unele funcţii vitale. Aceşti acizi contribuie la refacerea membranelor celulare (inclusiv ale celor ale creierului, nervilor şi globulelor albe), precum şi la întreţinerea vaselor de sânge în stare curată şi la lubrifierea lor. Cu cât grăsimile sunt mai naturale, cu atât mai repede şi fără efort sunt transformate în energie. Grăsimile naturale sunt: untul, alunele, seminţele, uleiurile presate la rece (extravirgine). Populaţiile mediteraneene au folosit în alimentaţie uleiul presat la rece extras din măsline şi e cunoscut că incidenţa cancerului şi a bolilor de inimă la aceste populaţii este foarte mică.

Sursa foto: yourturn.people.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *